Najsmaczniejsze fotografie kulinarne już wybrane!
Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:
- „Z Listy Produktów Tradycyjnych” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
- Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”
- miejsce:
Agnieszka Bauman
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju” Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne
- miejsce:
Anna Poławska
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne
- miejsce:
Michał Cholewiński
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym
Wyróżnienia:
- Hanna Kowalska
Podkategoria: Produkty mięsne
Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała
- Marta Garwoła
Podkategoria: Oleje i tłuszcze
Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone
- Lena Dymczyk
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem
- Julia Rogulska
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pierogi
- Monika Lutkiewicz
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka
Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”
Podkategoria: Warzywa i owoce:
- miejsce:
Marta Bukowska
Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek
- miejsce:
Monika Lutkiewicz
Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu
- miejsce:
Michał Cholewiński
Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
- miejsce:
Marianna Sobieraj
Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi
- miejsce:
Katarzyna Prosińska
Nazwa potrawy/produktu: Rejbak
- miejsce:
Anna Poławska
Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie
Nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Foto/info: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego