Laur Marszałka dla mieszkańca powiatu Ciechanowskiego

Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów
żywnościowych. Chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w kapuście, polędwiczka
królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie
najlepszych. Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków, a 13 z nich zostało
wyróżnionych. Przyznane zostały także 4 wyróżnienia Kapituły. Wśród nagrodzonych znalazło się
trzech producentów z subregionu ciechanowskiego. Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu.

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także
wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta,
ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości –
podkreśla marszałek Adam Struzik.


Z kolei wicemarszałek Wiesław Raboszuk, zwraca uwagę że w regionie nie brakuje producentów, którzy nie
rezygnują z tradycyjnych przepisów, mimo że często przygotowanie potraw na ich bazie wymaga więcej
czasu i energii – Proces przygotowywania produktów, w których się specjalizują, czasami trwa wiele dni, a
nawet tygodni. Do tego producenci stawiają na naturalne surowce. Wszystko po to, byśmy mogli cieszyć się
zdrową, świeżą i pełną smaku kuchnią.


W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali
w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia
zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego),
produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały
nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu
zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały
wyróżnienia kapituły.

Laur Marszałka dla nalewki z jagody kamczackiej
W subregionie ciechanowskim Laur Marszałka trafił do Rafała Dzilińskiego (powiat ciechanowski), który
produkuje 18-procentową nalewkę z jagody kamczackiej. Nalewka sporządzana jest ze świeżych owoców
jagody kamczackiej. Posiada bardzo ciekawy bukiet smakowy oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwę.
Jest wytwarzana w ścisłym reżimie technologicznym z przestrzeganiem czasu maceracji i leżakowania.


– To jedna z naszych sztandarowych nalewek, bardzo przyjazna dla zdrowia, szczególnie dla naszego
układu krwionośnego. Używamy starannie wybranych jagód, alkoholu bardzo dobrej jakości i odrobiny cukru
buraczanego. A od momentu połączenia składników, do momentu kiedy nalewka jest gotowa, musi minąć
minimum rok – mówi Rafał Dziliński.

Wyróżnienie w kategorii przedsiębiorców otrzymała Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (powiat ciechanowski) za wypiekany tam chleb żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem. To chleb na zakwasie, wzbogacony naturalnymi dodatkami. Proces jego produkcji ma aż pięć faz! Producenci zapewniają, że mąka pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników. Wyróżnienie trafiło także do producenta indywidualnego, czyli Śródborskiej Manufaktury Serów ze Śródborza (powiat płoński), gdzie powstaje ser owczy dojrzewający Harcerz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*