Ryba po grecku - przepis P. Agnieszki

Przepis nadesłany przez Panią Agnieszkę – ryba po grecku, która gości u wielu na wigilijnym stole. Zachęcamy do wypróbowania przepisu 🙂

Zachęcamy do wysyłania przepisów na naszego maila tvciechanow@gmail.com lub w wiadomości na facebooku. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszej stronie a ten, który zdobędzie największą ilość polubień na fb zostanie nagrodzony paczką świątecznych łakoci.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów z mrożonej ryby lub 700 g świeżej
  • pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i oregano
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 4 średnie marchewki – 500 g
  • 2 korzenie pietruszki – 300 g
  • 25 cm kawałek pora – odcinek 25 cm ze środkowej części
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Pół szklanki mąki wysyp na talerz i obtaczaj każdy kawałek ryby z obu stron. Następnie połóż rybę na rozgrzanej patelni – smaż na średniej mocy palnika. Usmażoną rybę wyłóż na talerz.
  2. Poszatkuj drobno po0ra i zeszklij na patelni z 1/5 szklanki oleju. Po kilku minutach dodaj też startą na tarce, na grubych oczkach, marchew i pietruszkę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i sól.
  3. Wlej pół szklanki wody, całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Warzywa duś tak na małej mocy palnika przez 20 minut. Potem dodaj 4 łyżki przecieru. Wymieszaj całość i podsmażaj chwilę już bez przykrycia. Warzywa powinny być miękkie.
  4. Do naczynia, w którym planujesz podać rybę umieść część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż smażoną rybę, na rybę resztę warzyw. Udekoruj pietruszką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*