Spanakopita - przepis Pani Ani

Przedstawiamy Państwu kolejny przepis, tym razem Pani Ani. Coś dla fanów szpinaku 🙂  Poniżej prezentujemy przepis na grecki przepis ze szpinakiem, czyli spanakopita.

Zachęcamy do wysyłania przepisów na naszego maila tvciechanow@gmail.com lub w wiadomości na facebooku. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszej stronie a ten, który zdobędzie największą ilość polubień na fb zostanie nagrodzony paczką świątecznych łakoci.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 500 gramów świeżego szpinaku,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • pęczek dymki,
  • duży pęczek koperku,
  • 250-300 gramów sera feta,
  • 2-3 wiejskie jajka,
  • 150-200 gramów sera ricotta (opcjonalnie),
  • masło

Przygotowanie:

  1. Posiekać drobno dymkę, a następnie przesmażyć ją na oliwie.
  2. Do przesmażonej dymki wrzucić listki szpinaku i dusić około 10 minut, aż szpinak zmięknie, a woda odparuje.
  3. Przesmażony szpinak z dymką przełożyć do dużej miski. Gdy przestygnie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki (ilość według uznania – minimum po jednym pęczku, w zależności od ich wielkości).
  4. Do zieleniny dodać pokruszony drobno ser feta, ricottę, 2 jajka, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
  5. Całość dokładnie wymieszać; to ostatni moment, aby ostatecznie doprawić farsz.
  6. Ciasto filo rozłożyć na blacie – działać szybko, bo inaczej ciasto szybko wyschnie i zacznie pękać, pierwszy płat posmarować roztopionym masłem i rozłożyć go na wysmarowanej oliwą blasze. Tak zrobić z pozostałymi kilkoma płatami ciasta.
  7. Na ułożone kilka warstw ciasta filo nałożyć farsz i potrząsając formą dobrze rozprowadź je na blasze.
  8. Z kolejnymi płatami ciasta postępować, jak z pierwszymi warstwami. Gdy zapiekanka jest gotowa posmarować ją z wierzchu roztopionym masłem i naciąć na żądaną ilość kawałków. Dzięki tej czynności po upieczeniu bez problemu i bez niszczenia zapiekanki wydobędzie się kawałki spanakopita z formy.
  9. Spanakopita winna piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*